31 Ekim 2011 Pazartesi

DOT HAKKINDA VE BU SEZONUN YENİ OYUNU "ÖKSÜZLER"

Evet Aciman Tiyatro sezonunu açar. Bu sezon hangi oyunlar sergilenecek merakla ve dört gözle bekliyordum. En seyretmekten haz aldığım özel tiyatro grupları arasında öncelikle DOT grubu var.

Tabi ki diğer başka özel tiyatrolar ve bazı devlet tiyatrolarını da seviyorum ve beğendiğim, izlenmesini önereceğim  başka oyunlar, tiyatro grupları olacak. Sizlerle paylaşacağım.

FESTEN/KUTLAMA 300
DOT tiyatrolarının en büyük farkı İngiltere'de doğmuş olan "In Yer Face Theatre" akımı oyunlarını 2005 yılından beri sergiliyor olması. "In Yer Face Theatre" için Türkçe karşılığını olarak"Yüze Vurumcu Tiyatro "olarak düşünebilirsiniz.

"In Yer Face "1990 yıllarında ki İngiliz tiyatro yazarlığında ortaya çıkan şiddet, cinsellik, uyuşturucu, cinayet gibi öğeler içeren oyunlar yazma eğilimine, akımın gözlemcisi olan yazarlar tarafından takılmış bir isim.

Bu akım,seyircinin oyuna katılmasını ve onları sahnede müstehcen veya şok edici unsurlarla etkilemeyi amaçlıyor.

punkrock8x301
Sıkı bir  DOT izleyicisi olarak bugüne kadar en iyi oyunları orada seyrettim diyebilirim. Ve ben de yukarıda bahsedilen şok edici unsurlarla da etkilendim.

Seyrettiğim oyunların hepsini beğendim. En favori oyunumu öncelik sırasına koymak gerekirse dev çadırda sergilenen "Kutlama-Festen", sonra "Punk Rock", "Pornografi" ve bayağı sert içerikli olan ve oyun çıkışında hepimizin aynı anda bir içki içelim dedirten "Alışveriş ve S...ş" oyunu.



Bugün ise size Cuma gecesi seyrettiğimiz, DOT'un 2011-2012 sezonunun ilk ve yeni oyunu olan, Dennis Kelly'nin yazdığı "Öksüzler" isimli oyunundan bahsetmek istiyorum.



Oyun, evliliklerinde hiçbir sorun yokmuş gibi görünen genç bir çiftin kadının, erkek kardeşinin üstü başı kan içinde eve gelmesiyle başlıyor ve genç adamın anlattığı  hikayenin bütün aileyi nasıl bir trajediye doğru sürüklemesini anlatıyor.

Günümüz İngiltere’sinin kenar mahallelerinde yaşanan şiddeti, şiddetle yüzleşmeyi, aileyi korumak için ne kadar ileri gidilebileceğini, ikiyüzlülüğü, her insanın içinde gizli barınan ve bazı şartlarda ortaya çıkabilen şiddeti çok açık bir şekilde gösteriyor

Oyun şekillendikçe klasik Amerikan filmlerinde gördüğümüz senaryolara benzediğini düşündüm. Ama oyunculuklar çok başarılı. Ben daha çok oyunculukları beğendim .




Sıralamaya koymam gerekirse diğer seyrettiğim oyunlar arasında üçüncü sırayı alabilir. Ama hala "Festen Kutlama" oyunu listede birincidir benim için.  Gelmiş geçmiş en iyi tiyatro oyunlarından biridir bence.

İnanın biletler kapış kapış gidiyor. DOT oyunlarını genelde Nişantaşı G-Mall içindeki DOT MARS'DA sahnesinde ve özel mekanda sergilenen "Kutlama" oyununu geçen senen ki yeri olan DOT KOLEKSİYON çadırında seyredebilirsiniz.

DOT'un bizim gibi her sene bütün oyunlarını seyretmeyi seven, onları iyi takip eden bir izleyici kitlesi var.  G-Mall'daki salonda  koltuk sayısı az olduğu için biletler çok kısa sürede tükeniyor.
Bilet fiyatları tam 50 TL öğrenci 25 TL.

Tiyatroda farklı bir şeyler denemek ve seyretmek istiyorsanız bir bakın derim.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...