25 Temmuz 2014 Cuma

TOM SHADYAC "I AM" THE DOCUMENTARY

Çok uzun zamandır belgesellerle ilgili bir yazı hazırlamak istiyordum. İzledikten sonra insanı düşündüren ve etkileyenlerden.

Günümüzde son zamanlarda dünyadaki olayları da ele alırsak ilk paylaşmak istediğim "I AM" isimli çok özel bir belgesel. Sevgili arkadaşım Ceren iyi ki tavsiye etmiş bana bu belgeseli. Onun dediği gibi herkes keşke izlese de dünya daha iyi bir yer olabilse.

Öncelikle bu belgeseli diğerlerinden ayıran en önemli özelliği Tom Shadyac faktörü.

Tom Shadyac,Holllywood'un en önemi multi milyarder yönetmenlerinden biri.  Ama bu belgesel onun o milyarder ünlü kimliğinden bağımsız bir iş.

"Ace Ventura, "Liar Liar","Çatlak Profesör"hatta "Bruce Almighty" filmleri desem. Hatta benim en sevdiğim filmlerden biri olan Kevin Costner'in başrolünü oynadığı müthiş etkileyici Dragonfly filmi de ona ait. Sanırım hemen hatırınıza gelmiştir filmler. İşte o filmlerin yönetmeni kendisi.



Yukarıda bahsettiğim şekilde Hollywood'da yaşayıp milyarder hayatını sürerken çok ciddi bir bisiklet kazası geçiriyor. Bu kaza onu çok uzun bir süre sakat bırakıyor. İyileşme süresi fiziksel ve ruhsal olarak uzun ve sancılı oluyor hatta bir ara intihar etmeyi bile düşünmüş ünlü yönetmen.

Fakat bir şekilde iyileştikten sonra Shadyac, önceki hayatında hakim olan aşırı uçlarda yaşama,paranın yönlendirdiği açgözlü bir toplum bilincinden yepyeni bir yaşam hedefi ile bu süreçte yaşadığı aydınlanmayı ele almaya karar veriyor.




Hollywood'un o şaşaalı dünyasını geride bırakarak 2010 yılında "I AM" isimli belgeseli kendi imkanları ile çekmeye başlıyor.


21.yüzyılın en önemli bilim,felsefe ve akademi dünyasından düşünürler ve uzmanlarıyla soru cevap şeklinde başlayan belgesel,sizi yaşadığımız dünyanın neden bu durumda olduğunu, dünyada insanların alıp alamadığı durumlar nedir hangi düşünce ve hisler hangi olayların olmasına sebebiyet veriyor ve insanoğlu dünyada hoşlanmadığı olayları düzeltmek için ne yapması gerekli gibi sorular ile yüzleştiriyor.

Soru sorduğu önemli insanlardan bazıları  ünlü dil bilimci filozof Naom Chomsky, Başpiskopos Desmond Tutu gibi ve nice değerli isimler var.
















Shadyac, derinden baktığında yaşadığı dünyanın yalan olduğunu ve insanoğlunu sadece üç şeyin özgür kıldığını keşfediyor.

Biri tüm insanlığın enerji seviyesinde birbirine bağlı olması, ikincisi aidiyet duygusu bir diğeri ise karşılıksız sevgi ile insanlığa yardım eli uzatmanın önemi hem de karşılıksız hiçbir şey beklemeden.

Filmde sorduğu sorular zor sorular ama yanıtları kolay. Sonuç ise insan davranışları hakkındaki ön yargılara meydan okuyan taze,enerjik ve yaşamın kendisini onaylayan bir film.

Hala çok sade bir hayat süren yerel bir üniversitede eğitim vererek gençlere rol modeli olmaya çalışan Tom Shadyac ve etkileyici filmi "I AM" ile paylaşacaklarım şimdilik bu kadar.

Umarım fırsatınız olur izlerseniz.

Herkese iyi tatiller ve iyi bayramlar diliyorum.

Filmin küçük bir videosuna bu linkden ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...