2 Temmuz 2012 Pazartesi

CENGİZ ÖZEK USTAYI TANIYALIM

























Bugün size çok özel, kendini işine ve sanata adamış gerçek bir ustadan bahsetmek istiyorum.

Cengiz Özek ile geçen hafta tanıştım.

Cengiz Bey bana Türkiye'de diğer sanat dallarından farklı olarak kuklacılık sanat dalı için yaptığı emeklerini, verdiği hizmetleri ve her şeye rağmen bu sanat kolunun farkındalığını arttırmak için planlarını ve faaliyetlerini  mini bir röpörtaj eşliğinde anlattı.

Beni Sevgili Cengiz Özek ile bir araya getiren Aslı Sağlam ve Serdar Karabatı'ya çok teşekkür ediyorum.


Cengiz Özek, sanat üzerine aldığı eğitimlerin dışında asıl Karagöz figürlerinin yapımını ögrenmesi ve bu bilgisini yıllarca pekiştirerek, kukla tiyatrosunun kurulmasına kadar bir sürü başarıya el atmış biridir.

Bugün deve derisinden hazırladığı karagöz figürleri Hollanda Ulusal Müze başta olmak üzere çeşitli müzelerin ilgili koleksiyonlarına sunulmakta.



Ayrıca, bir çok uluslararası festivalde Milli Kukla Figürümüz olan "Karagöz Oyunları" oynatmış ve konu ile ilgili sergiler açmıştır. Bana vurguladığı en önemli notlardan biri, oyunlarını kurgularken Doğu-Batı Sentez Tiyatrosunu kullandığını belirtmesi idi. 

Yani hem duygulara hem akla hitap eden bu akım, ayrıca klasik geleneğin dışına çıkarak günümüzün tüm şart ve koşulları ile senkronize olunmasını sağlıyor. 




Kendisinin sanata verdiği diğer hizmetlerden bahsetmek gerekirse;1993 yılında UNIMA'ya üye olarak "Cengiz Özek Kukla Tiyatro" isimli tiyatrosunun kurulmasından, 1998 yılından beri Türk tiyatrosu konsepti  içinde kukla tiyatrosunu var etmek, tanıtmak ve sevdirmek amacıyla her yıl Mayıs ayında düzenlenen "Uluslararası İstanbul Kukla Festivali'nin hayata geçmesini  sağlamaya kadar bir emek diyebiliriz. 

En güzeli de 2003 yılında Türk tiyatrosuna verdiği emeklerden dolayı  tiyatro onur ödülünü almış ender sanatçılardan biri olması.

Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu sene Mayıs ayında 15.yılını kutlamış oldu. Festival ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tık tık

Cengiz Özek ve ekibinin Kasım 2012 gibi hayata geçirecekleri ve şu an üzerinde çalıştıkları yeni bir projeleri var. "Sokakda Kukla Festivali" ismiyle düzenlenecek ikinci yeni bir festival organize ediyorlar. 

Kendilerine bu yeni projelerinde başarılar diliyorum. En az diğer festival gibi bu yeni festivalin de uzun yıllar sürmesini isterim.

Size biraz da Unima hakkında kısaca bilgi vereyim. Unima, "Uluslararası Kukla Birliği" (International Union of Marionettes) merkezi Fransa olan kukla ve gölge oyun sanatlarıyla ilgilenen sanatçı, tasarımcı ve kukla yapımcılarının üye olduğu uluslararası bir kuruluş.        



                          




Hepimiz çocukken kukla ile ve kukla gösterilerini seyrederek büyümedik mi? Günümüzde tabi bu tarz şeyler çocukların ilgisini çekmekten çok öte artık.

İşte böyle ustaların amacı, bu festivallerle beraber teknolojik oyunların yanı sıra, doğal çocukluk anıları yaratılması için uğraşmaları ve bu sanat dalını, yurt dışında gördüğü ilgi ve alakadan daha çok doğduğu topraklarda yani ülkemizde tekrardan canlandırıp sevdirmeleri...

Size aşağıda hemen hemen tüm yurt dışı festivallerinde performans gösterdikleri  "Çöp Canavarı" yani "Garbage Monster" isimli kukla oyunundan bir parça paylaşmak istedim.






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...