30 Ocak 2013 Çarşamba

ÇIPLAK AYAKLAR KUMPANYASI



Bu Kumpanya ile bir arkadaşımın vesilesi ile tanıştım. Farklı ve özgün sanata dair ne var ise paylaşmayı seven biri olarak size bugün bu genç ve yetenekli sanat sevenleri tanıtmak istedim.

Çıplak Ayaklar Kumpanyası, konumu ve mekanı itibari ile zaten ne kadar farklı bir vizyonda olduğunu direkt hissettiriyor. Bağımsız, politik bir dans topluluğu onlar ve önemli, farklı işler başarıyorlar.

Mekanın yeri İstiklal Caddesin'de Galatasaray Lisesi'nin önünden aşağıya dar yokuştan iniyorsunuz,köşe başında Firüzaga Hamamı beliriyor.

Mekan hemen bu hamamın yan avlusunda yer alan eski bir demirci atölyesinin dans ve bir performans stüdyosuna dönüştürülmüş hali. Bu tarz mekanların sanat performans ve atölyelerine dönüştürülmesi beni daha çok etkiliyor. Bu gizemden keyif alıyorum.

Çıplak Ayaklar ekibi 10 sene öncesinde kurulmuş. 2007 yılına kadar kendi imkanlarıyla kiraladıkları sahnelerde gösteriler yapar iken bir yandan da bir avuç dans izleyicisini yeni ve bağımsız gösteri sanatları ile tanıştırıp sevdirmeye çalışmışlar.

Başka bir deyişle alternatif bakış açılarını barındıran bu topluluk için Türkiye'nin de artık ilgilendiği bir sanat dalı olan Modern Dans'ın başarılı bir temsilciliğini yapıyor diyebiliriz.
Yapılan işlerde ki samimiyeti ve ortak bir dil oluşturmayı vizyon olarak seçmiş kumpanya.




Kadro çoğunlukla Mimar Sinan Modern Dans bölümü mezunları dansçılarından oluşuyor. Çekirdek kadroları 4-5 kişiden oluşuyor ama kumpanya sadece o dört  kişi ile beraber dönmüyor.

70 gibi bir sayıya yakın sanatçı, yönetmen, dansçı, müzisyen ve teknisyenlerden oluşan ortak kullanılan bir yapıya sahip.

Büyük Ev Abluka ,Gevende,Ezgi Kaplan sadece bunlardan bazıları. Tophanede ki kendi mekanlarında sadece modern çağdaş dans gösterileri değil,bu sanatçıların konserleri, sinema günleri  gibi değişik sanatsal faaliyetler de gerçekleşiyor.

Kumpanyanın genel başarıları arasına farklı repertuvarlar,yurt dışından çağrılan koreograflarla yapılan ve festivallerde sunulan dans gösterileri, başka dansçılarla yapılan ortak projeler, yurt dışı turneleri,eğitmenlik ve dans kurslarını ekleyebiliriz.

Bu önümüzde ki Haziran ayı kuruluşlarının 10.yılı dolmuş olacak.

Onlardan bahsettikten sonra 2013 yılında tekrar gösterimde olan "Ters Okyanus" isimli gösterilerinden bahsetmek istiyorum. Gerçekten çok farklı. Stüdyo iki kata bölünmüş şekilde, iki katı birbirine çelik döner merdivenle bağlanan bir ev misali.


"Herkesin yüreğinin bir köşesinde her zaman üçüdür saat gecenin" Bu gösteri de böyle bir duygu ile ortaya çıkmış.

Kumpanya, bu oyunu tanımlarken şu cümleleri kullanıyor. "Artık bedenin senin değil de, sanki bir başkasının bedeniymiş gibi hissettiğinde, içerideki sırların, gizlerin, saklı kalanların kabukları çoğaldığında, kendi içimizde yaşadığımız diğer bizlerle görünür olanın gel gitleri üzerine bir ev gösterisi".

Çıplak Ayaklar Kumpanyası hakkında daha fazla detaylı bilgi almak ve yapılan faaliyetler için lütfen tıktık.

Oyuna seyirci sayısı kısıtlı olduğu için rezervasyon yapılması gerekiyor .Ocak ayı gösterileri sanırım sona erdi. Oyunun gösterim günleri ve rezervasyon için ulaşılacak numara 0539 459 95 34.
Adres: Çukurcuma Caddesi No:6 Tophane (Firuzağa Hamamı yan avlusu, Masumiyet Müzesi sokağı)

Aşağıda size başka bir performanslarından kısa bir video paylaşmak istiyorum.



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...