29 Ocak 2012 Pazar

ÖNCE BİR BOŞLUK OLDU KALP GİDİNCE AMA ŞİMDİ İYİ...

Başlığı okuyunca bir aşk filmi ya da bir kitap adını çağrıştırıyor değil mi? Bende ilk duyduğumda ne yalan söyleyeyim aşk ya da romantik kurgusu olan bir kitap olduğunu düşünmüştüm.

Bu bir tiyatro oyununun adı. Talimhane Tiyatrosu'nun bu sene sergilediği İngiliz yazar Lucy Kirkwood'un yazdığı ve oyunu sahneye koyan Mehmet Ergen'in 7 yaşında kalp nakli yaptıran bir çocuğun cümlesinden etkilenerek isimlendirdiği bir tiyatro oyunu .

Oyunun yönetmeni Mehmet Ergen hakkında da biraz bilgi vermek istiyorum. Kendisi tiyatro için çok önemli hizmetler vermiş ve vermeye devam eden başarılı bir yönetmen.

Hem Türkiye'de hem de Londra'da kazandığı ödülleri var. Gene aynı şekilde Londra'da yönettiği bir sürü oyun opera ve müzikaller var. 2000 yılında Londra'da kurduğu ve tiyatro otoriteleri tarafından saygı duyulan"Arcola Theatre" hakkında bilgi almak isterseniz www.arcolatheatre.com adresinden ulaşabilirsiniz. 






Farklı dokunuşlara sahip böyle bilinmeyen ve tahmin edilmeyen konulara sahip tiyatro oyunlarına bayılıyorum.

Oyunun farklı ve enteresan olmasının yanı sıra oyunun başrolünde ki tiyatro oyuncusu "Esra Bezen Bilgin'in (Kendisi ayrıca Mehmet Ergen'in eşidir) dillere destan oyunculuğu.

Resimde ki koyu renk saçlı bayan. Oyun sonrası selam verme sırasında bayağı alkış aldı kendisi.

Esra Bezen Bilgin, bu oyunda Ukraynalı bir mülteciyi canlandırıyor. Daha doğrusu tüm oyun boyunca o bozuk şivesi ile sizi sanki Ukraynalı ama Türkçe konuşabilen bir yabancı olduğuna çok sıkı inandırıyor. 

Oyunun konusu ise yeni ve mutlu bir yaşam umuduyla İstanbul'a gelen Ukraynalı Dijana'nın insan tacirlerinin eline düşmesini ele alıyor. Elinden pasaportu alınan ve zorla fuhuşa zorlanan kadınların dramı yansıtılıyor. İnsan hayatının ne kadar değersiz olduğu ve başkaları üzerinden saçma bir bedelle rant kazanmaya çalışan insanların yıktıkları hayatlar hakkında...

Konu çok kadınlara öz olsa da oyunda dikkatimi çeken başka bir unsur seyircinin %70 erkek, %30 kadın gibi oranda olmasıydı.

Oyun üç bölümden oluşuyor. Oyun monolog ama hiç seyirciyi rahatsız etmeyen bir monolog. Çok dokunaklı bir hikaye ve bence iyi bir anlatım sergilenmiş. Ama asıl oyunculuk kalitesi hakikatten çok etkileyici.

Dediğim gibi değişik senaryoya sahip farklı tiyatro oyunlarından hoşlanıyorsanız bu oyun, Şişli Blackout AVM içindeki tiyatro sahnesinde her pazartesi gecesi saat 20.30'da sergileniyor.
Tam bilet 25 TL, indirimli bilet 20 TL

 http://www.talimhanetiyatrosu.com/

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...