12 Temmuz 2012 Perşembe

SANTIGOLD, BROOKLYN'İN MÜTHİŞ SESİ




Hani bazen olur ya, bir şarkı vardır bilirsiniz kim söyler ya da sanatçı hakkında az veya çok bilgi sahibi olmanızın bir anlamı yoktur, ama sadece o gün ya da o içinde bulunduğunuz zaman o şarkıya takılır,sürekli dinleyerek tüketirsiniz.

Ben sanırsam daha konuyu anlatmadan biraz kendimi tarif ettim üst paragrafta. Benimle aynı şekilde müzik tüketen bir şarkı canavarı olmadığınızı tahmin ediyorum.


Böyle günlerce dinleyerek tükettiğimi sandığım aşağıdaki şarkı için bu giriş cümleleri ile başlayayım o zaman yazıma. 


Brooklyn New York kökenli bu müthiş kadın vokali tanıtmak istiyorum. Ben, kendisini 2009 yılında yapılan Rock'n Coke festivali vesilesi ile Türkiye geldiğinde ve herkesi bayağı eğlendirdiği dönemden biliyorum. 

Asıl ismi Santi White. Ama sanatçı kimliği "Santogold" olarak doğdu. Onu takip edenler kariyerine artık "Santigold "olarak devam ettiğini biliyorlardır.


Çok enteresan bir hikayesi var bu isimlerin ve yapılan değişikliğin. 

"Santogold" ismi kendisine ortaokul arkadaşları tarafından Brooklyn tarzlı bir hip hop ya da günümüzde ki öbür deyişle B-girl olduğu için takılmış ve bu isim ona arkadaşlarından miras kalmış.


Batı Afrika ve Haiti janrları üzerine müzik eğitimini aldıktan sonra profesyonelliğe adım atarken kullandığı bu isim mirası olayı maalesef çok uzun süremedi. 


Amerika'da ticari isim ve ticari hak olayları çok hassas olduğundan, "Santo Gold's Blood Circus" isimli bir filmin yönetmeni kendi filminin telif hakkı nedeniyle sanatçıya, her ne kadar kendisini dünyaya duyurmaya başlamış olsa da müzik piyasasında ki ismini Santigold'a çevirmesini hukuki yollarla sağladı. Ama bu tatsız olaylardan sonra Santigold, kariyerinde hem ticari hem de bağımsız olarak bir sürü başarıya el attı.



Peki bu kızı ne farklı kılıyor? 

Kesinlikle görünüşüne benzettiğim tok sesi ilk faktör.


Şarkı yazarı, solist ve prodüktör olması. 


Ayrıca, beraber çalıştığı insanların özellikle dünya müzik piyasasında çok önemli isimler olması. 


 Jay-Z , RHCP Coldplay, Beastie Boys, Beyonce gibi çok önemli isimlerle hem prodüksiyon hem söz yazarlığı hem de konser anlamında işbirliği yapabilmesi altın anahtar bence.


Örnek vermek gerekir ise Beyonce'nin "Run the World" şarkısının alt yapısının perküsyonla beslenmesi fikri  ve bu şarkıya ait olan farklı ritmik soundu Beyonce'ye kendisi kabul ettirmiştir.


Dört sene sonra gelen bu son albümünde bulunan ve sizle aşağıda paylaşacağım şarkı "Disparate Youth" muhteşem bir albümün haberciliğini verdi. 


İnternet üzerinden 1,500.000'den fazla tıklama aldı şarkı. Ne yalan söyleyeyim sesini sonuna kadar açıp dinleyince pek bir keyifli geliyor. Özellikle nakarat kısmında ve şarkının her iki bölümünde elektro gitar ile zenginleştirilmiş rock tınılarına bayılıyorum. Şarkıdan daha fazla keyif almak için yüksek ses ile dinlenmesini öneriyorum. 


İlk albümü olan "Santogold'a" göre"Master of My Make-Believe" isimli bu ikinci albüm, gerek prodüksiyon gerek de şarkılar olarak daha içerikli.  Dub, hip hop,electro, Afro beat, new wave, punk gibi türler pop esintileri ile birleştirilmiş.


Umarım siz de benim gibi Santigold'u beğenirsiniz.


Haftaya yurt dışı seyahatim nedeniyle kısa bir süre blogumda yazı yazamayacağım. İstanbul'a geldiğimde kaldığım yerden devam edeceğim.


Herkese iyi tatiller diliyorum, görüşmek üzere. 



2 yorum:

gkn dedi ki...

muhteşem bir sound,paylaşım için çok sağol şekerim kulağımın pası silindi:)

Aciman'ın Sanat Güncesi dedi ki...

cok sevindim begendigine. bende cok begeniyorum ve paylaşmmak istedim

Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...