28 Ağustos 2012 Salı

BANA ANİMASYONU SEVDİREN FİLM


Animasyon sineması özellikle son beş yıldır inanılmaz derecede sektörde hızlı bir ivme ile yükseliyor.

Yapılan son dönem 3D şeklinde veya muhteşem efektlerle beslenmiş olan animasyonlara saygım sonsuz olsa da benim bugün sizlerle paylaşmak istediğim film,bana hakikatten animasyonu delice sevdiren,önünde saygı ile eğildiğim Hayao Miyazaki'nin 2001 yapımlı ve hazırlanması tam üç yıl sürmüş olan "Ruhların Kaçışı " Spirited Away" isimli animasyonu.



En güzelinin de animasyon sadece çocuklar içindir gibi olan genel yargının bu tip sanat eserleri ile artık kırılmış olması. Ne yalan söyleyeyim bende çok sıkı bir animasyon sineması takipçilerindenim artık. Eskiden de severdim ama her geçen sene ile beraber sektörde yapılan ilerlemeler beni tam bir fanatik yaptı diyebilirim.

Gelelim "Ruhların Kaçışı" filmine. Bu film,animasyon türünün en önemli örneklerinden biri bence. 2002 yılında Berlin Film Festivalinde Altın Ayı ödülünü ve 2003 yılında yapılan Oscar, Akademi Ödüllerinde En İyi Animasyon ödülünü almıştır. 

2003 yılında ülkemizde IF Bağımsız Filmler Festivalinde arkadaşlarımla seyrettiğim bu filme biz bayılmıştık. Hatırlıyorum  girdiğimiz seans gayet kalabalıktı. Film zaten kapalı gişe gösterilmişti. En güzeli de salonun kitlesinin bizim gibi yaşlarda insanlar olması idi. 


O zamandan beri bana anime filmi tavsiyesi soranlara bu filmi hep öneririm. Japonya, evet anime sinemasının doğduğu yer. Miyazaki ise bu ülkede anime sinemasının ustaların ustası olarak kabul ediliyor ki,bu çıkışı ile tüm dünyanın saygısını kazanmış,bugün 71 yaşına olan bir yönetmendir kendisi. Sizde benim gibi kendisini yakın takip etmek isterseniz,size başka bir filmi olan "Prenses Mononoke" isimli animasyon filmini de öneririm. 






Filmin konusu için 10 yaşında bir kız çocuğunun ailesi ile çıktığı yolculuk nedeniyle yaşadığı mistik ve ruhani yolculuğu diye özetlemek istedim ki filmi seyretmeyenler ne ile karşılaşacaklarını bilmesinler. Tamamen sizi çok şaşırtacak karakterler ve ilginç bir kurgu bekliyor olacak. Japon tanrıları ve ruhlarının bol bol kullanıldığı, aklınıza hiçbir zaman gelmeyecek bir hayal dünyasını ziyaret etmek eğlenceli olacaktır. 

Anime denemek isteyenlere özellikle önermek istiyorum. Miyazaki'nin hayal dünyasının içine çekilebileceğinize emin olabilirsiniz.

Asıl bu film ile ilgili en önemli edindiğim bilgi ise Boğaziçi Üniversitesinde okumuş olan bir arkadaşımın aldığı seçmeli mitoloji dersinde ders konusu olarak işlenip,öğrencilerin bu film analizi ile ilgili sınava tabii tutulmuş olmaları. Öğretmenin vizyonuna bayıldım açıkçası.

Yazımı yönetmenin bu film için söylediği güzel sözle ve filmin tanıtım videosu ile bitiriyorum.

Filmi sevenlerin yorumlarıma katılacağını ve filmi görmeyenler için de seyrettiklerinde benim kadar keyif almalarını temenni ediyorum.

"BİR ZAMANLAR 10 YAŞINDA OLMUŞ VE BİR GÜN 10 YAŞINDA OLACAKLAR İÇİN" 
                                                                                                                      HAYAO MİYAZAKİ






1 yorum:

Blogger Bolat dedi ki...

Kesinlikle çok hoş bir film :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...