4 Nisan 2013 Perşembe

IMAGE BLACK LIGHT THEATRE


Aşağıda yazacağım yazının başkahramanlarını 2009 yılında oldu da kaçırmış olanlar için bugün harika bir haberim var.

Ülkemize 2009 yılında da gelerek küçük çaplı bir gösteri yapan Çek Cumhuriyeti'nin
dünyaca ünlü topluluğu "Image Black Light Theatre" 20 Nisan günü saat 15.00'de ve aynı gece saat 20.00'de CRR konser salonunda performanslarını sunacak. Bilet fiyatları da 20 TL ile 40 TL arası.

Gerçi o sene ile bu seneyi kıyaslayacak olursak şimdi bu haberin daha ilgi göreceğini düşünüyorum. Çünkü dünyada genel tanımı "Kara Tiyatro" denilen bu konsept şu aralar bayağı rağbet görüyor.

Hemen hemen görsel sanatların içinde yer alan bir dal gibi yer kazandı .Son iki yıldır özellikle Amerika'da bayağı yoğun şekilde bu alanda performans gösteren profesyonel ve amatör sanatçılar, topluluklar mevcut. Hatta katıldıkları yetenek yarışmaları sonucu Las Vegas'da show yapma hakkı bile kazananları var.

"Kara Tiyatro" tekniği temelde siyah fonda görülmez temeli ile doğdu. Performans yapan sanatçılar için ağırlıklı dansçılar ve akrobatlar diyebiliriz.

Tamamen siyah giyinerek seyircinin kendilerini fiziksel olarak görmelerine izin vermiyorlar. Çok başarılı bir ışık desteği, görünen nesneler ve diğer performans yapan sanatçılarla beraber hissettirmeden hareket ediyorlar ve ortaya şahane bir hikaye, konsept çıkıyor.




Şahsen buna ben ilerlemiş teknolojiden oldukça yararlanan modern gölge oyunu diyorum.

Bu gölge oyununun insanların bu kadar ilgisini çekmesinin sebebi ise gölge oyununun canlı insanlardan oluşması ve gözünüzün gördüğü şeylerin aslında insan vücudu tarafından yapıldığına inanmasının çok zor olması. İşte bu olayı bu kadar çekici yapan da bu.





1989 yılında bir hayal ile ortaya atılan Image Black Light projesi 1992 yılından beri dünyadaki en ünlü gösteri gruplarından biri oldu ve 21 yıldır Prag sokaklarının en ilgi çeken unsurlarından da biri. Bu gösteri epey keyifli geçeceğe benziyor.

Aşağıda grubun küçük bir gösterisinden video paylaşacağım sizle.

Ayrıca da  konuya çok paralel yukarıda da bu sanatın sık sık yayılması ile ilgili bahsettiğim ve benimde yakından takip ettiğim Amerika'da 2012 yılında yapılan "America's Got Talent "yarışmasını üçüncü sırada 13 arkadaştan oluşan Fighting Gravity'nin videosunu da paylaşmak istedim.

Ben bayılmıştım onların her gösterisine. Belki daha önce izleme fırsatı bulamayanlar içinde çok eğlenceli olacağını düşünüyorum.








3 yorum:

Trendydolap dedi ki...

bizim yetenek sizsinizdeki light şovları hatırladım da şimdi :) arada nkdr fark var. Baya güzel iş çıkarmışlar aciman

Aciman'ın Sanat Güncesi dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Aciman'ın Sanat Güncesi dedi ki...

aynen canım . su an bayagı unlu bir grup oldu bu ekip

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...