21 Kasım 2014 Cuma

ERIC WHITACRE VE REZONANS İLE İKİ SAAT DÜNYADAN UZAKLAŞMAK

Konu başlığımı biraz uzun tuttum bu sefer.

Evet daha kısa yazabilirdim ama geçtiğimiz haftalarda bu isimlerin koordine olduğu konser sırasında tam olarak da hissettiğimiz duygu bu olduğu için yazımın başlığını dünyadan uzaklaşmak benzetmesi ile ifade etmek istedim.

8 Kasım gecesi Aciman'ın Sanat Güncesi olarak Rezonans Koro Grubunun Koro Şefi Burak Onur Erdem'in davetlisi olarak Eric Whitacre konserini izlemeye gittik.



Konser sonrası da kulise girip hem Burak ile hem de Eric ile sohbet edip çok keyifli vakit geçirdik.

Eric Whitacre, ağırlıklı olarak koro müziği yazan dünyaca ünlü Grammy ödüllü koro şefi ve bestecisi.

Klasik müziğin bu popüler ismi Türkiye'nin en önde gelen korolarından Rezonans ile özel bir çalışma sergiledi ve hakikatten Zorlu Center PSM'de o gece 70 kişilik koro ve Eric bütün salonu başka bir boyuta taşıdılar. Müzik hakikatten çok güçlü olduğunda kesinlikle sizi alıp götürerek başka bir boyuta taşıyabiliyor.



Konserde Eric'in her şarkı öncesi özellikle şarkıları nasıl bestelediğinden içtenlikle bahsetmesi tüm salon ile hızlı bir bağ kurmasına sebebiyet verdi.

Konser sonrası kendisi ile yaptığımız sohbette dünyanın en seçkin konservatuvarlarından biri olarak kabul edilen Juilliard'da okur iken eşi ile tanışmasını,eşinin kendisine İbranice yazdığı beş aşk mektubundan,yıllar önce tanık olduğu yağmur öncesi sessizliğin fırtınaya dönüşmesine kadar değişik konseptlerden ilham aldığını ve bestelerine nasıl etki ettiğini anlatması hepimizi çok etkiledi.

Fanatik derecede de bir Depeche Mode dinleyicisi olduğunu öğrenmek de çok güzel sürpriz oldu bize.

Özellikle ilk kez 2010 yılında "Sanal Koro" projesiyle koro dünyasında bir ilki gerçekleştiren sanatçı, dünyanın dört bir yanından koristlerin internet üzerinden bir araya gelmesini sağladı.

Bu proje sonucu klasik müzik dünyasında digital bir inovasyon sağlanmış oldu diyebiliriz.

Hatta dördüncü Sanal Koro videosu Fly To Paradise için 101 ülkeden 8.400 video gönderilerek,5.900 vokal birleştirildi. Şarkının isminin üstüne tıklayın ve izleyin lütfen müthiş.

Bir sonraki projesinin ne olduğunu da sormadan geçemedik. Çok detay veremediyse de APPLE firması ile bir iş birliğine gireceğinden bahsetti. Bakalım projeyi ilerleyen günlerde duymuş olacağız.

Onun ile ilgili unutmadan ekleyeceğim başka önemli bir bilgi ise "InterStellar" filminin müziklerini yapan duayen kompozitor Hans Zimmer ile beraber Karayip Korsanları serisindeki "Mermaid Theme"'i bestelemiş olduğu. Woww diyorum.

Biraz da Eric ile sahneye çıkan çok başarılı ve genç bir ekipten oluşan Rezonans'dan bahsetmek istiyorum.


Rezonans Grubu, 2010 sonunda koro müziğini en kaliteli şekilde icra etme sevdasıyla kuruldu.

Tecrübeli koristlerden oluşan topluluk bugüne kadar birçok koro festivalinde ve Türkiye'nin farklı şehirlerinde turne gösterileri yapan gençlere çok iyi örnek olan bir sanat topluluğu.

Sadece Eric Whitacre değil daha bir çok uluslararası üne sahip Simon Carrington,Volker Hempfling, Qin Huang gibi konuk şeflerle de konser verdiler.



Grubun genç şefi Burak ise Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi yüksek lisans mezunu.

Koro Şefliği eğitimi için uluslararası ustalık sınıflarına ve dünyaca ünlü koro şeflerinin atölyelerine katıldı.

Türkiye'de koro festivalleri düzenledi. Özellikle Boğaziçi Üniversitesi Gençlik Koroları Festivali olan KoroFest'i hayata geçirdi. Rezonans grubunun kuruluşundan bu yana şefliğini yürütüyor kendisi.







Sahnede de Eric özellikle kendisinin ne kadar başarılı bir şef ve ekibinin uluslararası seviyede bir koro grubu olduğundan bahsetmesi bizleri çok gururlandırdı.

Bu arada 14 Aralık 2014 tarihi Dünya Koro Günü. Eminim bu janra gönül verenler harika organizasyonlar düzenleyeceklerdir bu tarihte.

Bu vesileyle de Aciman'ın Sanat Güncesi olarak Rezonans Grubunun ve tüm koristlerin 14 Aralık Dünya Koro Gününü kutluyoruz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Keiyfle okudum.. ellerine saglık Acıman .. Gulum SARICI

Aciman'ın Sanat Güncesi dedi ki...

Sagol Gulumcum. Cok guzel farklı bir konserdi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...