24 Şubat 2014 Pazartesi

BU MELODY BAŞKA BİR MELODİ


İnsanın profesyonel kimliği ile doğumunda aldığı isim arasında ortak bir kader var mıdır acaba düşünemeden edemiyorum her Melody Gardot'u dinlerken.

Bugün onu yazmak, ondan bahsetmek, onu tanımayanlar içinde tanıştırmak istedim. Kendisi nerede karşıma çıkarsa çıksın herhangi bir radyo kanalı olsun televizyonda Live from Abbey Road Show, Late with Jools Holland olsun,dinlemekte öncelik verdiğim ve şapka çıkarttığım takip ettiğim sanatçılarımdan biridir.

Zaman zaman canım onu dinlemeyi çeker. Evet komik bir benzetme oldu sanki ama bu sesi dinlemek benim için çok sevdiğim bir tatlı ya da favori yemeği aş ermek gibi geliyor.





Melody Gardot,Phliadelphia Pennsylvania kökenli Grammy adaylığı olan jazz, akustik folk ve blues şarkıcısı ve bestecisidir. Aslında bu müthiş başarısının arkasında bambaşka bir hikaye var. Öğrendikten sonra kendisine duyduğum saygı sempatiye dönüştü. Belki de bir ilhama.

17 yaşında bisiklette giderken bir arabanın kendisine çarpması sonucu omuriliğinde ciddi bir hasar oluşuyor. Yaşaması bile mucize diyor doktorları.Uzun süre hastanede tedavi görürken kendi kendine gitar çalmayı öğreniyor ve şarkı bestelemeye başlıyor. İlham kaynağı ise Janis Joplin, Miles Davis Duke Ellington gibi isimler.

Budizm felsefesi ve makrobiyotik beslenme onun iyileşmesini sağlayan iki unsur hayatında.

Müzik kariyerinin dışında hala bir sürü hastane ve üniversitede yaşadığı tecrübeyi ve müzik terapisi ile nasıl beynini iyileştirdiğini anlatıp hastalara ilham kaynağı oluyor.

Makrobiyotik beslenme iri taneli tahıllarla beslenerek hastalıkların tedavisinde kullanılan Çin felsefesinden doğmuş bir akım. Ying ve Yang prensiplerinden oluşuyor. Çok fazla detaya girmedim burada o nedenle, daha fazla bilgiye burayı tıklarayarak ulaşabilirsiniz.makrobiyotik beslenme.

Bende ilk Melody'nin hayatını okurken bu akımla tanışmıştım. Paylaşmadan edemedim.

Uzun sözün kısası çok tatsız bir olay çok büyük bir başarı hikayesine, günümüzün en takdir edilen, festivalden festivale koşan bir sanatçının yaratılmasına sebebiyet vermiş.

Bugün bulunduğu yeri düşünecek olursak ne kadar  büyük bir ilham ve başarı hikayesi. Hayatta her şey mümkün demek ki.

Melody, kaza nedeniyle oluşmuş beyin travmasını ve bu kötü tecrübeyi atlatmış olsa da ışığa karşı aşırı oluşmuş olan hassasiyeti hala kendisine eşlik ediyor.

Bu nedenledir ki  Melody Gardot sürekli özel lensli gözlük takıyor.

Kendisini size dinletmeden önce onla ilgili başka bir nüansa daha değinmek istedim. Bakalım bana katılacak mısınız?

Aşağıda iki resim aynı kadın değil desem. Bende ilk gördüğümde bu baştaki resmini ne yalan söyleyeyim bir zamanlar çok popüler olan pop vokal Anastasia vardı ya o zannetmiştim.

Bu resimde bayağı bir benzerlik var bence. Yakından bakıldığında çok benzemiyorlar aslında ama Melody Gardot'u tanımayanlar bu resme bakınca bende oluşan çağrışımı yaşayabilirler.

Bu küçük tesadüfü de paylaştıktan sonra sizi bu müthiş sesin canlı bir performansı ile baş başa bıraksam iyi olacak.



5 Temmuz 2013 tarihinde İstanbul Jazz festivali kapsamında İstanbul'da konser veren Melody umarım tekrar ülkemize gelir.

Onu artık her dinlediğinizde sizin de onu benim gibi yaşam hikayesini hatırlayarak başka bir boyutta dinleyeceğinizi düşünüyorum. Ne dersiniz?




4 yorum:

Unknown dedi ki...

Bravo Selduş..Güzel bir paylaşım..Etkilendim..

Aciman'ın Sanat Güncesi dedi ki...

Tesekkurler Ebrucugum. Begenmene cok sevindim. Gelsin İstanbula tekrar beraber gideriz konserine :)

Lulu's life dedi ki...

Cumartesi aksami Bocelli konserinde Bocelli "La vie en rose" u ask ile soylerken Melody aklima dusmustu.. O da bambaska seslendirmisti.. Sakin, huzurlu, dingin.. Sonra da Mira'yi hatirlamistim ! Ne nefis bir tinidir, insanin kanini kaynatir :) yani diyecegim bu postu cok sevdim.. Mira dinledim uzerine hemen.. Tesekkurler ! daha once de demistim belki.. Daha sik yazin.. plz ! ;)

Aciman'ın Sanat Güncesi dedi ki...

Cok tesekkurler nazik gorusleriniz ve takibiniz icin. Mirayı tekrar gundemime getiridigin icin de tesekkurler .

İs ve ozel hayatım elverdigi surece elimden geldigince yazmaya devam edecegim.

Sevgiler

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...